Historia

Historia

Si el món va en busca del sentit, els nostres segurament estiguin molt mal aprofitats! I si el sentit estigués precisament aquí, davant de nosaltres… en nosaltres mateixos! I si la vista, sentit dominant per excel·lència, desaparegués de cop i ens obrís les portes d’un món estrany despertant en nosaltres l’oida, el tacte, el gust i l’olfacte? Potser ens n’adonariem de que estem una mica “discapacitats” en alguns sentits.

 Els sopars a les fosques són una vella idea que utilitzaven les associacions de persones invidents, sembla ser que a mitjans del segle XIX, per a sensibilitzar famílies i cercles propers a la discapacitat visual. Són aquests interrogants (el punt d’interrogació del nostre logotip) els que alguns investigadors i creadors, com el professor Andréas Heinecke d’Alemania, els que han intentat resoldre, desenvolupant desde fa uns 10 anys, en el món sencer, uns experiments d’events sensorials i de creacions artístiques a les fosques. Així també les investigacions de Michel Reilhac a França. Experiments represos desde 1997 a França per l’associació “Pau Guinot per a cecs i deficients visuals” qui fins al 2003, van organitzar per tot el país sopars a les fosques en el marc del programa “El sabor a les fosques” i van crear el primer restaurant temporal a les fosques al 1999 al barri Montorgueil de París.

 Totes aquestes experiències associatives van trobar ràpidament un gran èxit d’afluència de públic, d’empreses i mitjans de comunicació i van ser represos a Suissa (Blinde Kuh) i a Alemània. Això va animar a Michel Reilhac a produir a França el primer programa de televisió gravat completament a les fosques.

Dans le Noir? (desenvolupat per Ethik Investment Group) va ser fundat i financiat per Edouard de Broglie, un expert en innovació i responsabilitat social d’empreses, amb ajuda d’un dels seus amics, Etienne Boisrond, ex President de Young & Rubicam Europe, al 2004 a París, i amb la ajuda de l’associació de cecs Paul Guinot, amb la finalitat de desenvolupar aquest experiment a França, a Europa i al món…

 Després de París al 2004, Dans le Noir? esdevingué la primera cadena de restaurants a les fosques del món sencer, de capital privat i sense subvenció, a l’obrir dos establiments l’any 2006, al febrer a Londres, al novembre a Moscú i a Barcelona el 2009. Restaurants provisionals també es van obrir a Lille (França), Varsòvia (Polònia), Ginebra (Suissa) i Bangkok (Tailàndia).

Nous establiments van obrir el 2011 a Sant Petersburg (Russia) i Nova York (Estats Units). EL concepte també es va imitar a USA, Canadà i Xina. S’estan estudiant nous projectes a Lyon (França) i Kiev (Ucrania), així com a l’orient mitjà, Àsia i Amèrica del Sud.

 El grup també va crear al 2005 la filial d’events Ethik Event, la qual treballa a França i Regne Unit per a grans empreses i institucions. Ethik Event és presidida per Didier Roche, un empresari invident, i Fabrice Roszcka, antics promotors del projecte “El sabor a les fosques”, en el si de l’associació Paul Guinot. Més recentment, Ethik Event desenvolupa també conceptes innovadors al voltant de la sordera com el Cafè Silenci.

 Al 2008, el grup desenvolupà també un departament d’assessoria per a compartir la seva experiència (el 50% de la plantilla té una discapacitat severa) i ajudar a les empreses a integrar millor la discapacitat en el món laboral en termes de productivitat i de creació de valor.

Aquests departaments treballen per a importants clients locals i internacionals, com: LVMH, ACCOR Group, AREVA, Moët&Chandon, l’Occitane, Jean Paul Gaultier, Starbucks, Allianz…

Al 2011, Dans le Noir? porta el concepte a l’univers del “Body care” al crear a París, al març del 2011, el primer Spa a les fosques on tots els massatgistes són invidents i diplomats en estètica.

Després de gairebé un milió de visitants en els diferents experiments iniciats pel grup o per als seus clients, Dans le Noir? s’ha convertit, sens dubte, en una de les més grans operacions de sensibilització positiva cap a la discapacitat a Europa i al món, a la vegada que segueix sent, des del 2005, una empresa privada i rentable.

 Consulti la web del Grup

Fundadors i col·laboradors de París

Edouard de Broglie

Edouard va ser durant molt de temps un assessor de marketing i comunicació per a grans firmes en les principals agències internacionals (Y&R, Havas). És també un emprenedor en sèrie en camps tan diversos com els events, l’entreteniment i les noves tecnologies.

Ell va fundar “Dans le Noir?” el 2003 i és el president del grup Ethik Investment, a més a més d’accionista majoritari. El restaurant Dans le Noir? de París va obrir les portes el Juliol del 2004. Des de fa més de 10 anys, està sempre ple! El grup està present a 4 paisos amb més de 60 col·laboradors i el 50% de la plantilla té una discapacitat d’alt grau.

Alexandre Reza Raji

Alexandre és un empresari francès, expert en distribució, en gestió de la relació amb els clients i en noves tecnologies. És co-fundador dels restaurants Dans le Noir? de París i Londres.Alexandre va recolzar la organització de la gestió relació-client, la infraestructura informàtica i la logística del projecte.

Etienne Boisrond

Etienne és un expert en marketing (Ex-CEO de Young & Rubicam a Asia i Europa) i Business Angel. Sosté Dans le Noir? des dels seus inicis a París i Londres.

Didier Roche

Didier és un empresari invident. Com a vicepresident de l’associació Paul Guinot, ha desenvolupat juntament amb Fabrice Roszczka el programa iniciat per Michel Reilhac a França el 1997: “El sabor a les fosques”. Ha recolzat la obertura del primer restaurant permanent a París, fent de Dans le Noir? la continuació lògica del programa “El sabor a les fosques”.

Didier es va unir al grup el 2005 i avui en dia és el director general. És el president de dues filials importants: Ethik Esthetic i Ethik Connection.

Fabrice Roszczka

Com a cap del projecte “El sabor a les fosques”, a l’associació Paul Guinot, Fabrice porta organitzant sopars a les fosques des de 1997 a França. Va obrir per a l’associació el primer restaurant provisional a les fosques a París, al carrer Montorgueil durant 6 mesos al 1999.

Fabrice es va unir al grup al 2005 i és actualment director general adjunt de la divisió Ethik Event.

Christophe & maïté sutto